Graviditet

De första veckorna

Det är stort att vara gravid, inte bara för de blivande föräldrarna utan för alla blivande mor- och farföräldrar, mostrar och farbröder.

Gravid blir du när en eller flera äggceller har blivit befruktade av mannens sädescell. Det befruktad ägget utvecklas till ett embryo som därefter blir ett foster. Normalt så vara en graviditet 40 veckor – 280 dagar.

Graviditet räknas ifrån ungefär två veckor innan du har blivit gravid – senaste menstruationen första dag. Så i de första två graviditetsveckorna är du inte egentligen gravid. Ditt barn är egentligen två veckor yngre än antalet graviditetsveckor.

Det räknas som normalt att föda från veckan 37 till vecka 42. Några dagar efter befruktningen så börjar embryot vandra ner mot livmodern och celler delar sig för första gången.

Första Trimestern – Gravid i vecka 1 till 12

Under de första tre månaderna så känner många graviditetstecken som starkast. Kroppen anpassar sig under denna period till graviditeten. Magen växer inte och ingen bebis sprakar i magen men det är under denna period som det avgörs om det blir en full graviditet. Det omtalande illamåendet drabbar mer eller mindre alla även om det finns vissa blivande mödrar som inte känner några symptom. 

Under första trimestern så växer fostret mycket. Ifrån början av perioden så är det endast som ett knappnålshuvud medan det är runt 7 cm i slutet av trimestern. I vecka 12 så är allt på plats och det lilla fostret behöver bara växa. Ansiktet syns tydligt och de små fötterna är runt 1 cm. Fostret kan uppfatta ljud och smaklökarna börja nu bildas.

Runt vecka 12 så minskar risken för missfall och många väntar med att berätta nyheten att de väntar barn till efter veckan 12.

Andra Trimestern – Gravid i vecka 13 till 27

I vecka 13 är det fortfarande svårt att se att du är gravid men magen börjar växa. Under denna period så besöker många barnmorska för första gången. Barnmorskan lyssnar på bebisen hjärta och kollar blodtryck, blodsocker och känner på magen så att allt är som det ska vara.

Under vecka 13 så utvecklas börjar skelett, stämband och tandanlag utvecklas. Runt vecka 16 så är fostret så stort att många kan känna de första sparkarna. Fostret kan koordinera sina muskler bättre och kan gripa med händerna och göra grimaser.

I slutet av denna trimester så är din bebis runt 33 cm lång och väger nästan ett kilo. Ögon börjar öppnas och utvecklingen av hjärnan tar fart

Tredje Trimestern – Gravid i vecka 28 till

Under den sista trimestern kan du besväras av halsbränna och svullna vader. Genom att undvika viss mat så kan du minska besvären med halsbränna. Ät filmjölk och yoghurt men undvik fet och stark mat.

Magen är stor och det kan börja bli svårt att hitta en behaglig sovställning. I slutet av graviditeten så väger bebisen runt 3 500 g och är ca 50 cm lång.

I slutet av din gravitetsresa så är börja nästa resa med att du träffar din son eller dotter. En unik resa fylld med glädje, utmaningar och massor med kärlek.