Att bestämma sig för att bilda familj

Hur bestämmer man sig för att bilda familj och när är man redo?

Hur vet man om man är redo för att bilda familj? Det är den eviga frågan som vi alla någon gång ställt oss själva eller till någon annan. Är det det naturliga steget efter ett par år i ett förhållande? Finns det några rätt eller fel svar på den frågan, eller är det helt och hållet upp till en själv? 

Karriär eller barn, måste man välja?

Att bestämma sig för att bilda familj

Vissa ser barn som ett hinder på vägen mot sin drömkarriär och ”väljer” därför karriären före att bilda familj under många år. I storstäder är detta oftare ett hetare samtalsämne än i mindre städer där man statistiskt sätt skaffar barn vid en lägre ålder. Detta är givtevis otroligt individuellt, många bollar familjeliv med en sprudlande karriär medan vissa väljer att fokusera mer på familjen och låta karriären vila för ett tag. Alla är vi olika och vi måste komma ihåg att det inte finns några rätt eller fel svar på denna fråga. I slutändan handlar det om att göra vad som känns bäst för en själv och inte låta sig påverkas av varken samhälle eller människor i sin närhet som kanske inte tycker och tänker som dig. 

Det här med att vara i ”rätt ålder” för att skaffa barn är någonting vi måste släppa. Vissa känner sig mer eller mindre redo vid 18 års ålder medan vissa känner sig redo efter 30 eller senare – eller till och med inte alls. 

När är man redo att skaffa familj?

När det kommer till första barnet så är det nog så att man aldrig riktigt kan bli helt redo. Man vet egentligen inte vad det kommer att innebära förrän barnet faktist är fött. Efter ett par år i ett förhållande eller om man lever ensam och vill skaffa barn på egen hand känns ett barn som nästa naturliga steg för många.

Medan många förknippar tanken på barn med något emotionellt så tänker många även på det praktiska. Med detta menas att många gärna vill ha studier avklarade, fast jobb, inkomst och en fast bostad vilket självklart är klokt, men inte ett måste. Ett barn ska givetvis växa upp under trygga förhållanden, men du kommer troligtvis aldrig känna dig ”klar” och med det sagt – aldrig känna dig 100% redo. 

Att förbereda sig mentalt på sömnlösa nätter, mindre fritid och en ny fas i livet är något som alla blivande föräldrar troligtvis försöker göra under hela graviditeten, men detta är rätt svårt att greppa. Du kan visualisera det men inte känna den faktiska känslan av att bara sova några få timmar per natt och sedan leka med barn, mata, vagga och ge ömhet och kärlek och samtidigt ha ett socialt liv.

Att bestämma sig för att bilda familj

Go with the flow

Jag tror att det är viktigt att ”go with the flow” och inte planera eller stressa upp sig allt för mycket. Det allt för uttjatade uttrycket ”det blir aldrig riktigt som man tänkt sig” är något som man verkligen kan applicera på frågan om man är redo eller inte för att skaffa barn.

Första tiden med barnet är otroligt sårbart och så klart fantastiskt trots ”uppoffringarna” man tidigare inte behövt göra. Det är inte rätt läge när du fått nytt jobb, det är inte rätt läge när man pluggar, när man pluggat klart och så vidare. Livet händer här och nu och det kommer troligtvis aldrig vara ”rätt läge” så go with the flow och se till att du själv känner att det är rätt.