Den första tiden med en bebis är omtumlande, minsta sagt. Hur en sådan liten människa kan förändra så mycket och ha så stor påverkan på livet är svårt att förstå innan man plöstligt en dag står där själv, med ett litet skrikande knyte på armen. Att känna sig uppriven, förvirrad, ibland förtvivlad och samtidigt fylld av kärlek upp till öronen är helt normalt, precis som en lång lista på hundra andra saker som man kan känna när en ny liten bebis gör intrång i livet.
Vad behöver bebisen?
När en bebis anländer blir livet och världen lätt väldigt liten: det mesta cirklar kring det lilla livet som behöver mat, närhet, sömn och nya blöjor. Idag finns det en hel uppsjö av butiker både på stan och online med möbler, leksaker, prylar och åter prylar som alla säger sig vara helt ovärderliga och livnödvändiga för att klara den första tiden med bebis. Men vad behöver egentligen barnet? Svaret är att bebisen i sig inte behöver speciellt mycket, utan är ganska nöjd om hen får vara med sina föräldrar så mycket som möjligt under den första tiden. Närhet, mat och sömn brukar räcka långt, och gör ofta bebisen nöjd och glad.
Praktiska detaljer
Det blir ofta mamman som stannar hemma med barnet i början, speciellt om hon varit gravid och sedan ammar bebisen. Men barnet behöver mår också bra av att knyta an till sin pappa eller sin andra mamma, och den som ammar kan lätt uppleva sig fastkopplad med barnet under större delen av dygnet och kan må bra av lite avlastning och en stund på egen hand. Varje familj får hitta sina egna rutiner och sina egna sätt att hantera vardagen, men en uppdelad föräldraledighet där båda föräldrarna spenderar tid med barnet redan från start är att rekommendera, likaså att ni delar upp ansvaret för nätterna i den mån det går, så att båda föräldrarna får sova ibland..
När det inte blir som man tänkt
Ibland blir det inte som man vill eller planerar. Kanske blir ni sjuka precis när ni kommer hem från BB. Kanske funkar inte amningen. Kanske blir barnet sjukt och måste få läkarvård, och de där första speciella veckorna som ni planerat för måste spenderas på sjukhus istället för i det nyinredda barnrummet. När det gäller den första tiden med en ny bebis är det bra att planera och vara förberedd, men också att vara flexibel och planera för det oförutsedda. En bebis är en ny liten individ med en egen personlighet som ofta visar sig redan från start. Lyssna på barnet och på dig själv, och ta en dag i taget.
Glädjen kommer
Det kan känns omtumlande, förvirrande och ibland inte alls så roligt som man trodde med en bebis. Du är trött, din partner är trött, bebisen skriker och svärföräldrarna står i hallen och förväntar sig fika. Men ta det lugnt. Det fixar sig. Tänk på bebisen, och tänk på dig själv. Även om den första tiden inte blir sådär rosenskimrande som du drömt om kommer det komma stunder då kärleken till bebisen fullkomlig lamslår dig, när din lilla klump tittar upp och skrattar med sin lilla tandlösa mun, när era blickar möts och allt runt omkring bara försvinner. Då plötsligt blir det så självklart, och så så fullkomligt värt det. Det är ni nu, ni är en familj, och ni kommer fixa detta.